TREĆI SVETSKI RAT JE POČEO!


Foto_TreciSvetskiRat

Dok vas moj brat (od tetkine babe sa kevine strane, ali nekako bliže onom ujaku koga su deca u kraju mnogo volela dok im je za vreme onog rata davao bombone, za razliku od očeva koji ga nisu baš voleli, pogotovu od onog trenutka kada su se jedan po jedan vraćali sa ratišta) Marko animira na svom Buki blogu sa raznoraznim popularnim filmovima, ja vas animiram, ili ću probati da vas animiram, sa ovim manje popularnim filmovima. Ja doduše nemam svoj Branko blog (a mogao bi) namenjen tim stvarima, ali zato imamo obojica FBI blog namenjen “fabrikovanju” pozitivizma i idealizma. „F“ je skraćeno od Fabulozno, „B“ od Branko, Burazor, Baklava, (la)Bileta, Bangolina, Barina, pardon Marina, (slo)Bodni… a „I“ od ingenciozno.

Dakle… u poslednje vreme sam bio dirnut, i optimistički pomeren od strane tri filma. Jedan je o dva super lika iz Bogote (Kolumbija), a drugi je o našoj a svetskoj performerki, super liku, Marini Abramović (Njujork, Amerika), koja mi je udahnula nadu da se s tvrdim delom i trudom (naravno i idejama) može daleko dogurati – u svojim, ali i u tuđim očima, a treći o neviđeno pozitivnom Francuzu koji, iako oduzet od glave do pete, uspeva da vas nasmeje i oraspoloži i da vam ulije neverovatan polet! Moju recenziju, kao i neke filmove, na  vaše sveopšte zadovoljstvo, možete pročitati, ali i gledati, ovde:

–  Fenomenalna Bogotska Inicijativa (FBI)
–  Čefur sem, još samo da postanem Marina Abramović
–  (Do jaja) nedodirljivi!

Danas vam predstavljam četvrti film, koji nije baš optimistički ali te tera da misliš. Link sam dobio od ortaka preko njegovog ortaka, a govori o Trećem svetskom ratu*. O njemu smo mi dosta raspravljali (mislim na nas Balkance), zato malo i kapiramo ko vuče niti i šta se i ko se krije iza globalne krize i ratova. Ali ovde je reč o Amerikancu (sa te strane je malo zanimljiviji) koji izgleda „progledavši“, proba da nam objasni ono što mi znamo već godinama, ali ne smemo baš mnogo javno da kažemo da nas ne bi proglasili lupetaljkama, odnosno destabilizatorima regiona, i malkice sravnili sa zemljom. E, šta je to što mi već znamo oho-ho godina (kao i vrapci kod nas, a kondori kod njih), a što nam je on sada lepo upakovao poput i-phone-a i proba da nam proda ko muda za bubrege. E, videćete u filmu, koga vredi pogledati, ako ništa drugo iz razloga da vidimo da nismo samo mi malo otvorili oči, nego da takvih širokokih (koji nisu zrikavi) ima i sa druge strane Atlantika. Doduše, našao sam ga sa slovenačkim podnapisima, ali se nadam da ćete svi sve razumeti. A ako ga slučajno ne budete, pitajte društvo u kafani, film je odlična polazišna tačka za beskrajne kafanske debatne kružoke.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=0VUlC7jFqOI&feature=player_embedded]
—-

Treći svetski rat, odnosno drugi svetski rat, koji očigledno nije ni prestao, samo se fizički ne dešava blizu nas, nego se preselio negde tamo u džungle i pustinje. Malo je očešao ove naše prostore, a najviše se događa u našim glavama. Uostalom kao i smak sveta. Možda nas sve to na neki način tera (pošto se ljudi u globalu „bespotrebno“ ne menjamo) da se konačno oslobodimo vezanosti za stvari koje nas sputavaju do naše prave suštine – bilo da je to vezanost za roditelje, materijalizam, mržnju, prošlost, (uslovljenu) ljubav – i postanemo neka vrsta duhovnih bića, duhovnih vitezova, punih vere, ljubavi i poleta. 

Advertisements

O Branko Baćović

Pisac (proza, poezija), dizajner, fotograf, glumac, muzičar. 4 višejezične pesničke zbirke / 18 samostalnih i 3 kolektivne izložbe. Dobitnik više nagrada i priznanja iz oblasti grafičkog dizajna i književnosti. Više na: Transformation Blog i Transformation Art.
Ovaj unos je objavljen pod Film i označen sa . Zabeležite stalnu vezu.

Jedno reagovanje na TREĆI SVETSKI RAT JE POČEO!

  1. Povratni ping: TREĆI SVETSKI RAT JE POČEO! | Transformation

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s