Инспирација и љубав


Шта је потребно човеку да буде срећан?
Одличном студенту је потребна добра скрипта.
Добром занатлији- добар алат који га неће изневерити.
Родитељима- здрава деца.
Шефу- захвални радници.
Спортисти-  простор за вежбање.
Сликару је потребно платно.
Музичару треба инструмент.

Шта треба писцу да би писао? Оловка, папир? Можда, али без инспирације, ништа.
Инспирација је писцу главно оруђе за рад, а свима другима споредно. Инспирација је присутна свуда. Инспирација, разлог да се нешто уради, неки циљ зарад кога се нешто ради.

Ето, и ја тако промених моје инспирације. Од стихова написаних кроз сузе, до прозних редова у тренуцима маште. Писање није за сваког. Бар писање поезије. Извештаченост се види, а мучење у склапању стихова осећа. Прозни текстови су далеко простији за писање. Слободни стил је дозвољен, тако да свако може да креира неки свој. То не значи да ће сваки текст процветати међу читаоцима, али да би успео, мораш да пробаш.

Елем, мој први покушај писања прозног дела почео је негде у трећем разреду средње школе. Инспирација, жеља,  и пали су први редови, затим пасуси. За кратко време изникле су три главе. Свакако, пуне грешака, али основа је била ту.
Бити самокритичан је тешка ствар. Укуси су различити. Мада, једна чињеница је сигурна, дело које се самом писцу не допадне, није довољно добро. Опште гледано на све, увек треба тежити ка вишем, усавршавати себе и потковавати учењем.
Није ми се свидело, наравно. Оно што је мени недостајало јесте вокабулар и стил писања. Не могу да се похвалим да сам прочитао много књига. Мада, прикупљајући информације са разних страна о тематици писања дознао сам да није пожељно прочитати много књига, јер оне могу да утичу на сопствени стил писања, који би требало да се развије при самом писању. Моје мишљење о томе: Није тачно! Узмимо један банални пример: Ако писац не научи ни једно слово, не може написати ни реч , камоли књигу. Нормално је да писац (будући) прочита доста књига. Тако шири вокабулар, упознаје се са више различитих стилова писања и у том читању добија неке своје идеје. Нормално је и копирати другог, на почетку наравно. Мора се од нечег кренути. Даљим писањем писац сам укапира шта треба да ради и како да пише. Ту долазим до дела од ког сам и кренуо… инспирација.

Како нисам сматрао да су моје тада три написане главе нешто од чега би могло да испадне нешто, одустао сам. Вратио сам се мом адуту… песмама, које ми, бар по мени, иду добро. Боље од прозе у сваком случају.

Онда је дошла она, моја инспирација. Рекла да јој се много свиђа, и то ми је било више него довољно да наставим даље. Неколико дана размишљања, петоумљења између разних варијанти даљег тока књиге и… четврта глава се рађала.  Мало, по мало сам писао, и почињао да томе придајем велики значај.  Од тада ми ништа више није битно. Моја инспирација је постала мој критичар према коме се управљам. Е сад, није лако наћи такву инспирацију, то признајем.

Када почне чаролија речи

Данас, сада, шеснаеста глава је у припреми. Радња у књизи је почела да се одвија. Како одмичем писањем, примећујем да ми је даље писање постало све више захтевније. У том смислу да поред добро смишљене приче, морам да пазим и на стил писања, речи, и уопште даље ток књиге.  Пишем за особу, која има завидно искуство што се читања књига тиче. Тако да ако успем да одржим њену будност током целе књиге, нећу се бринути за остале потенцијалне читаоце.

Наставиће се…

Advertisements

O Слободни Уметник

Дипломирани инжењер Електроенергетике. Писац поезије и прозних текстова.
Ovaj unos je objavljen pod Razmišljanje i označen sa , . Zabeležite stalnu vezu.

4 reagovanja na Инспирација и љубав

  1. Rada72 kaže:

    Ја волим да пишем прозу, песме не знам да пишем. Мали, добронамерни савет за тебе -пиши из душе, пусти речи да се саме ређају. Касније ћеш исправити, дорађивати и прерађивати књигу. Говорим из личног искуства. Све најбоље и пуно среће!

  2. Kolekcionar kaže:

    Inspirativan članak! Kako napreduje roman? 🙂

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s