Изазов, а не проблем


  Неоспорно је да постојимо у времену чији систем вредности не одговара многима. Док је једнима свеједно шта се догађа око њих све док су сами обезбеђени, други се често буде у бунту против система. Те две врсте јединки које су продукт данашњице у реалном животу се наиме веома добро слажу. Прве, саме по себи, немају никакав конфликт са околином, а друге трпе емотивне ударце те околине јер верују да као индивидуе не могу ништа променити. На глобалном нивоу и не могу, али се лако могу побринути да свој живот прилагоде себи. Наравно, тешко је бити савршен у том смислу; поштовати туђе, ћутати неправди, а опет бити свој.

  Слажем се да није лако зажмурити на глупости које нам свакодневица сервира. Сам сам долазио у искушење да прокоментаришем објаве српских “медија“ попут: “Вељко раскинуо са девојком!“ , “Ухапсили најпознатију старлету!“, “Мрзела сам Београђане, а онда изгубила невиност са једним од њих!“. Управо сада моје срце удара грудну кост и моли ме да га извадим и бацим кроз прозор јер није заслужило да куца за писање овако глупих наслова. Нажалост, такве су прилике да такве објаве не можемо да заобиђемо већ само игноришемо.

  Међутим, проблеме на које наилазимо у нашем друштвеном животу свакако можемо да решимо, или бар можемо да покушамо. Поента је: борба! Конкретно мислим на ствари које нас терају да им се приклонимо.

  Посматрајмо Фејсбук као друштвену мрежу и место где нам је омогућено да ширимо и одржавамо пријатељства, контакте, као и да уживамо у ширењу мултимедијалних садржаја (да, то је заправо његов смисао). Многи ће пре деактивирати свој налог него да неког обришу са листе пријатеља. Хвала Марку, омогућено нам је и да не пратимо објаве неког пријатеља. На такав проблем многи ће рећи да им Фејсбук смета, да затупљује, да нервира. Овакво решавање проблема је заправо његово затрпавање. Оно што је још горе, то одражава и ваш однос са људима у реалном свету. Како ћете се изборити за своју слободу у стварном животу ако вас је страх реакције пријатеља које сте виртуелно обрисали зато што угрожавају ваше ставове? О људима са негативним реакцијама на акцију виртуелног брисања такође имам да кажем две, три, али другом приликом.

  Избегните ефекат мачке и уместо да затрпате проблем, лоцирајте га и решите. Све што површно урадите и чини вам се да има ефекта, вратиће се као бумеранг стварајући још већи проблем. Не бежите од проблема и не очајавајте тако брзо. Радујте се проблему јер он представља изазов који, када га решите, обогаћује ваш живот и формира вашу личност.

  Будите паметнији од оне прве групе која не виде даље од носа и све им је равно, али опет их поштујте. Ипак су они заслужни што се ви издвајате из масе.

Advertisements

O Слободни Уметник

Дипломирани инжењер Електроенергетике. Писац поезије и прозних текстова.
Ovaj unos je objavljen pod Razmišljanje i označen sa , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s